Gelatin i gele og vingummi - hva er det laget av?

Før, altså bare noen måneder siden, visste jeg ikke hva gelatin var. Jeg tror ikke en gang jeg hadde hørt det ordet før, og første gang noen sa det trodde jeg først de mente giljotin som er den maskinen der mennesker ble halshugget på 1600 tallet. Det viste seg å være feil. 

En skolekamerat som også er vegetarianer gjorde meg oppmerksom på at gelatin er et stoff som utvinnes fra sener og knokler (et lag med slim rundt knoklene som jeg forstår). I mat kan man finne dette i gele og vingummi. På wikipedia står det også sjokolade og syltetøy men ifølge skolekameraten så er det ikke sant. Jeg støtter henne, det høres litt rart ut at det skal være i sjokolade. 

Man kan finne gelatin i matvarer som godteri med gele-aktig konsistans. Hmm... jeg har faktisk sett bak på ingediensene til seigmenn og fant ordet "gelatin" med. 

Det gjør meg egentlig litt mer oppmerksom på hva alt det godteriet inneholder. Det er jo egentlig bare enda en god grunn til hvorfor man i det hele tatt bør slutte å putte slikt i munnen!

Siden jeg fikk vite om dette har jeg ikke spist et eneste godteri med gelekonsistens eller gele. Syltetøy har jeg spist, det samme gjelder sjokolade. Men om det er gelatin der eller ei spiller det virkelig ikke noe rolle, for uten syltetøy klarer jeg nok ikke å leve. Men jeg har faktisk prøvd å minske mengden (ikke at jeg spiser mye syltetøy egentlig).

Men jeg prøver å ikke være altfor pirkete heller. Jeg er jo bare en vegetarianer, selv om mitt store mål er veganisme. Jeg kan ikke se en bedre livsstil enn å spise god og sunn mat og samtidig ikke skade dyr. Når jeg blir veganer får jeg kanskje være så pirkete som det men jeg spiste faktisk sjokoladepudding noen uker siden og jeg føler meg egentlig ikke så skyldig. Når man spiser gele føles det likevel ikke som å spise kjøtt...

Men jeg er ganske takknemlig for denne informasjonen. Man må vite sannheten, og når man vet bestemmer man selv hva man gjør med kunnskapen. Kaster den i søpla, lukker øynene og lever livet som om man aldri fikk vite det, eller gjør noe med det. Det er jo det samme med vegetarisme og alt annet her i verden egentlig. 

 

Håper denne informasjonen har vært hjelpsom! Kommenter gjerne om dette får deg til å stoppe å spise gele og seigmenn? 

Klem :)

2 kommentarer

SS.MM.

17.03.2012 kl.13:10

Takk for informasjonen!

Jenta 21

18.03.2012 kl.15:22

Hei.

Jeg har lest og hørt at det ikke er all type mat med gele eller gelatin i som er laget av noe som utvinnes fra knokler/sener fra gris. Av og til står faktisk bakpå inngredienslista om hva slags gelatin det er, viss det er fra gris så står det i parantes etter. Er vegetarianer sånn ca også, så jeg husket jeg regerte litt da jeg fant ut det med at det er gelatin som blir laget av knoklene, eller hva det nå er til grisen.

Skriv en ny kommentar

Julia Vegetarianer

Julia Vegetarianer

16, Asker

Jeg er en vegetarianer (det er nok det folk husker meg som), men utenom det har jeg jo mange vanlige interesser. Jeg liker å spise ute med venner, og elsker å le av teite vitser og kommentarer. Av og til tenker jeg på noe morsomt og så ler jeg for meg selv, og ingen andre skjønner hva det er jeg ler av. Nå med denne bloggen føler meg litt som hun i filmen Julia og Julie, men det blir vel kanskje ikke det samme. Ellers er jeg opptatt av fotografering og astrologi. Født i vannmannen, jeg leser horoskop daglig. I tillegg til bloggen skriver jeg også dagbok.

Kategorier

Arkiv

hits